Waarom jonge kinderen op muziekles?

geplaatst in: Lessen, Muziek | 0

Kijk eens een vliegtuig, hoog in de lucht! We hebben dit liedje tijdens de eerste les gezongen en zagen de volgende les meteen herkenning bij de kinderen toen het opnieuw werd ingezet. Ze wisten wat er ging gebeuren en wilden snel opgetild worden om hoog door de lucht te vliegen als een echt vliegtuig. Tijdens onze lessen doen we heel veel met muziek. We zingen veel liedjes, doen er dansjes of bewegingen bij, er wordt gespeeld, gaan met muziekinstrumentjes muziek maken, luisteren naar geluiden, imiteren en noem maar op.

Plezier maken is tijdens de lessen het belangrijkste, maar het maken van muziek zorgt ook voor vele andere positieve ontwikkelingen. Hieronder een opsomming waarom liedjes zingen met kinderen zo goed is.

– Liedjes zingen met kinderen kan uiteenlopende dingen betekenen, zoals: persoonlijke aandacht, troost/geruststelling, vrolijkheid, iets samen doen met een groep, het uiten van emoties, luisteren naar elkaar, gehoord worden.

– De melodietjes van veel traditionele kinderliedjes zijn (in rustig tempo) voor jonge kinderen al snel mee te zingen; dat geeft zelfvertrouwen.

– Het kan structuur helpen geven aan de dag (bijv. liedjes zingen voor het slapen gaan of op vaste momenten gedurende een schooldag).

– Simpele melodie├źn leggen de basis voor muzikaliteit en een goed muzikaal gehoor.

– Liedjes zingen ondersteunt taalontwikkeling, taalvaardigheid en het vergroten van de woordenschat.

– Ritme, rijm, melodie en intonatie vormen de basis van taal.

– Het helpt om luister- en concentratievermogen te verhogen.

– Feiten in rijmpjes en liedjes worden vaak makkelijk onthouden (abc, tellen, seizoenen, enz.).

– De teksten stimuleren de fantasie.

– Bij muziek hoort bewegen: klappen of dansen (motorische ontwikkeling), een kringdansje of een spelletje (sociale ontwikkeling).

– Samen een liedje leren en zingen zorgt voor een sterke verbinding binnen een groep.